Tangoul Toamnei

Oficial a sosit… Țoc, țoc, îmi sărută buza gândului fară prea multe întrebări, neasteptând răspunsurile mele, care oricum nu ar prea conta pentru prea plinul întâmplat intre pereții unei veri abundente. Sosiri, plecări, mutări, șah-mat, iar sosiri, iar plecări and so on… Pe dumneaei melancolia nu o mai evidențiez, pentru că deja și-a luat lumea-n cap, împrastiindu-și parfumul peste tot calendarul. Rămân doar în zona de bun simț a unei ecuații cu trei, patru necunoscute, împletind sensurile realității după mișcarea astrelor. O toamnă colorată, răsfățată de un septembrie blând și senin îmi îmbrățișează gândurile. Gândurile mele nostalgice, dansând tumultos, pasionat, rebel, senzual cu dorințele înfumurate, neastâmpărate, nebunatice și fluide ale inimii. Planete se aliniază cuminți și înțelegătoare pe trasee nevăzute, mistice, împletind magii coborâte din al nouălea cer. Tic, tac, îmi ticăie ceasul dimineții amintindu-mi că trebuie să mă trezesc. Din somn, din amorțeală, din visare, din alean.

Nu am cules strugurii din vie, i-am cumpărat aseară din Tescoul de la marginea podului. Un indian simpatic îmi zâmbește mereu de după tejghea, neîndrăznind să avanseze pașii. A scanat strugurii, apoi vinul, apoi bomboanele de ciocolată. I-am întors zâmbetul. „Se lasă cu petrecere?” prinde curaj a întreba… În sfârșit, îmi spun eu în timp ce un zâmbet obraznic îmi zugrăvește fața. „Un fel de… Uite, pe ceruri avem o lună plină, luna abundenței. Sosește toamna… mâine…”. Mă privește ciudat, holbând doi ochi negri, dar nu pentru prea multă vreme. Un râs mai obraznic decât zâmbetul meu își face apariția de după mustățile și barba ce-i acopereau mai bine de jumătate de față. „Înțeleg, înțeleg…” și îmi face cu ochiul stâng. Mă rușinez, aș, ce s-o fi întâmplat cu astrele în seara asta? Împachetez repede lucrurile și aproape că dau năvală afară, când vocea lui mă prinde din urmă: „Știi, am vrut să te întreb, dar mereu nu am îndrăznit, ai vrea să ieșim la o cafea, într-o bună zi?” „Aaaa”, bangui eu, mai mult speriată de acum de îndrăzneala lui. „Sunt foarte ocupată zilele acestea, dar…” Nu reușesc să îmi termin fraza că iar mă ajunge vocea lui: „Oh, m-am gândit eu că nu ești singură, că ești ocupată”… Bună mișcare. „Da, sunt ocupată.” Șah-mat, ce ți-e și cu lingua franca uneori. 

Nu am bătut nucii, ci ideile… Le-am scuturat puternic, în așa fel încât toate fructele coapte să îmi cadă în poală. Au avut coajă tare, le-am așezat cuminte în containere colorate pe care le comandasem online la Argos și Waterstone. Să înceapă șoul, zic deci. Ideile se prind în dans, balansându-se pasional printre pereții gândurilor, tânjind miresme delicate și panorame înalte. Eu tac, mai mereu, ascultându-le cântecele, urmărindu-le dansul. Mereu am dansat, timid la început, apoi din ce în ce mai năucitor. Am dansat printre continente, hărtii și documente, aeroporturi, căderi și ridicări. Am valsat printre protocoale, culturi, râzând și plângând, săltând de bucurie sau sfâsiindu-mi serile în durere. Dans, dans, mă prind și eu în vâltoare. Ne învârtim îmbătător. Este toamnă, la geam bate ușor un vânt din miazănoapte. Merele și gutuile… îmi apar în minte… De undeva din copilărie, un alean se topește printre gânduri. Lăcrimez. A dor, a înstrăinare, a neputință. Sunt la kilometri distanță, în timp și în spațiu. Planetele își continuă cuminți alinierile magice, în timp ce eu ajustez emoțiile unei alte realități. Un oraș multicolor zâmbește vesel, plin de lume, arome, povești și speranțe. O altă eu îmbrățișez cu încântare toamna. Mulțumind universului pentru fructele coapte ale beatitudinii.

Țoc, țoc… mă sărută jucăuș pe buza gândului, marcând un egal năucitor între lumini și umbre, mângâind stelele cerului. O tihnă își aruncă mireasma peste necunoscutele realității. Un sonet își curtează rimele la poarta sufletului. Rămânem împreună să dansăm tangoul toamnei. Echinocțiul îmi face zglobiu cu ochiul… Zâmbesc jucăuș… Emotiile imi scriu o Poezie…

Simona Prilogan, 22/09/2021, Londra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s